Sigara börek, snel en lekker als snack of bij het ontbijt

Sigara börek, snel en lekker als snack of bij het ontbijt


Dit heerlijke, makkelijk te maken recept wordt in Turkije vaak bij het ontbijt gegeten maar het is ook heerlijk om als lunch te eten met een frisse salade of als lekkere snack tussendoor.

En het is snel gemaakt. Als je de Sigara börek (in Turkije heet dit eigenlijk Sigara Böreği) voor het ontbijt wilt maken of als je gasten verwacht, dan kan je ze ook de avond van tevoren al voorbereiden en in de koelkast bewaren. De volgende dag hoef je ze alleen nog maar te bakken.

 In de Turkse supermarkt kan je speciaal yufka deeg kopen voor de Sigara Böreği dit is al in driehoeken gesneden 'üçgen yufka'. Dat maakt het nog makkelijker. Je vindt dit deeg in de koeling. Als je dit niet kunt vinden kan je ook gewoon böreklik yufka deeg nemen en het zelf in driehoeken snijden. Neem geen baklava yufka deeg want dit is te dun om een lekkere börek van te maken.

Als je helemaal geen yufka deeg kunt vinden dan kan je het ook met filo deeg proberen maar filo deeg is eigenlijk ook te dun en dat maakt het moeilijker om de sigara börek te rollen. Bladerdeeg kan je niet gebruiken want dat is echt te dik en geeft geen lekker resultaat.

Zelf gebruik ik graag de Turkse witte kaas van koemelk omdat ik niet van schapenkaas of feta houdt maar als je dat lekker vindt kan je ook zeker feta of een andere witte kaas gebruiken.


sigara borek

Benodigdheden voor je sigara börek (10 stuks)

  • 10 vellen yufkadeeg voor Sigara Böreği
    (het deeg wat je overhebt kan je 3-4 dagen in de koelkast bewaren of je kunt het invriezen en later gebruiken)
  • 200  g turkse witte kaas of feta
  • ½ bosje platte peterselie
  • 1 snuf zwarte peper
  • 1 bakje water
  • Olie om te bakken/frituren– het beste kan je bakken in een op milde wijze ontgeurde kokosolie of een high oleic zonnebloemolie (onder meer verkrijgbaar bij AH). Dit is de meest gezonde variant.

Werkwijze:

Verkruimel de witte kaas/feta in een kom.

Snijd/hak de peterselie fijn en schep samen met de peper door de kaas.

Leg de vellen klaar, zet ook een bakje water klaar.

Leg op de onderkant van het vel een deel van het kaasmengsel. Klap de hoekjes naar binnen en rol vervolgens op tot een rolletje.

Plak het puntje in het midden vast door deze wat vochtig te maken met water.

Leg de sigara börek op een bord en herhaal de handelingen tot alles op is.

Verhit de olie in een diepe koekenpan, tot 180 graden Celsius. Frituur de sigara böreği aan beide kanten goudbruin.

Verhit in een diepe koekenpan een laagje olie tot 180 graden celsius (een centimeter of twee is voldoende). Test of de olie al warm is door er de achterkant van een houten lepel in te houden: als de olie meteen gaat bruisen is het goed.

Leg voorzichtig de sigara börek in de pan en laat ze op middelhoog vuur lichtbruin worden.  Maak te pan niet te vol om te voorkomen dat de sigara börek aan elkaar gaan kleven en je ruimte hebt om ze om te draaien.  Leg ze als ze klaar zijn even op een bord met keukenpapier om uit te lekken. En dek ze af met een schone theedoek zodat ze warm blijven.

Bak zo alle sigara börek goudbruin en gaar.

Afiyet olsun! (Eet smakelijk).

Over de schrijver
Reactie plaatsen