Kabac mucver - Turkse courgette koekjes
Mezze-bijgerechten
Monica Can
Mezze-bijgerechten
2 min
0

Kabak Mücver – Turkse courgettekoekjes

2 min
0

Ken je dat gevoel dat je een gerecht eet dat je meteen meeneemt naar een zonnige vakantie? Zo’n gerecht dat simpel is, maar toch boordevol smaak zit? Voor mij is dat Kabak Mücver – de Turkse courgettekoekjes. Ze zijn knapperig aan de buitenkant, zacht en kruidig vanbinnen, en ideaal om te serveren als bijgerecht, lichte maaltijd of onderdeel van een mezze tafel.

In Turkije worden ze vaak geserveerd met een frisse yoghurt-knoflooksaus, wat de perfecte tegenhanger is van de kruidige courgettes. Het leuke is: ze zijn heel makkelijk te maken en je hebt er geen ingewikkelde ingrediënten voor nodig. Ideaal dus als je een snelle, gezonde en smaakvolle hap wilt.

Zelf eet ik ze heel graag in de zomer, op een zwoele warme avond. Dan zet ik een schaal met mücver en een frisse salade op tafel, en geniet ik van de lichte, kruidige smaken. Het is zo’n gerecht dat meteen gezelligheid oproept en me herinnert aan lange Turkse avonden buiten, waar eten en samen zijn centraal staan.

Een vleugje Turkse eetcultuur

De Turkse keuken staat bekend om haar rijke variatie en gastvrijheid. Mücver is daar een mooi voorbeeld van: een gerecht dat je zowel in eenvoudige huiskamers als op uitgebreide mezze-tafels vindt. Mezze (meze in het Turks) zijn kleine gerechtjes die vaak worden gedeeld met familie en vrienden – een beetje vergelijkbaar met Spaanse tapas.

Iedere regio in Turkije heeft zo zijn eigen manier om mücver te bereiden: soms met aardappel of wortel erbij, soms met extra kruiden. Maar de versie met courgette blijft de populairste. Het is een gerecht dat niet alleen lekker is, maar ook symbool staat voor samen genieten van pure, verse ingrediënten.




Recept Kabak Mücver (Turkse courgettekoekjes)

Ingrediënten (voor ca. 12 stuks)

  • 2 middelgrote courgettes
  • 2 eieren
  • 1 wortel (optioneel)
  • 100 g witte kaas (feta of Turkse beyaz peynir)
  • 3 lente-uitjes, fijngesneden
  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • 4 el verse dille, fijngehakt
  • 2 el verse peterselie, fijngehakt
  • 2-3 el bloem (of meer, afhankelijk van het vocht in de courgette)
  • 1 tl bakpoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Olie om te bakken

Voor de yoghurt-knoflooksaus

  • 200 g Griekse yoghurt of Turkse yoghurt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 el olijfolie
  • Snufje zout
  • Optioneel kan je nog een beetje verse fijngehakte dille toevoegen.

Bereidingswijze

  • Rasp de courgettes (en eventueel de wortel) en knijp zoveel mogelijk vocht eruit met je handen of in een schone theedoek. Dit is belangrijk, anders worden de koekjes te nat.
  • Doe de geraspte courgette in een kom en meng met de eieren, verkruimelde feta, ui, lente-ui, dille en peterselie.
  • Voeg bloem en bakpoeder toe en meng tot een samenhangend beslag. Het moet stevig genoeg zijn om koekjes te vormen. Voeg eventueel wat extra bloem toe als het beslag nog te nat is.
  • Verhit een flinke laag olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Schep met een lepel hoopjes van het mengsel in de pan en druk ze een beetje plat. Bak de mücver aan beide kanten goudbruin en knapperig (ongeveer 3-4 minuten per kant).
  • Laat uitlekken op keukenpapier.

Saus

Meng de yoghurt met knoflook, olijfolie en een snufje zout.

Serveer-tip

Serveer de kabak mücver warm of op kamertemperatuur met de frisse yoghurtsaus. Ze zijn heerlijk als bijgerecht bij gegrild vlees of vis, maar ook perfect als vegetarisch gerecht met een salade erbij.

✨ Tip: Je kunt de mücver ook in de oven bakken voor een lichtere variant. Schep het mengsel in een ingevette ovenschaal en bak op 200°C gedurende 30-35 minuten, tot het goudbruin is.

Probeer het zelf!

Ik ben heel benieuwd wat jij van dit recept vindt. Laat vooral hieronder in de reacties weten hoe jouw kabak mücver is gelukt en stel gerust je vragen.

👉 Wil je nog meer Turkse mezze ontdekken? Download dan mijn gratis meze-ebook vol heerlijke, traditionele recepten en laat je inspireren om zelf een complete mezze-tafel samen te stellen.

Afiyet olsun!

Reacties
Categorieën