Zelfgemaakte Biber Salçası (Turkse Paprikapasta)

Biber Salçası wordt veel gebruikt in de Turkse keuken. Hier kan je meer lezen over de achtergrond en het gebruik. En je kunt het makkelijk krijgen in de Turkse supermarkt of ook vaak bij de grotere supermarkten. Maar het is natuurlijk ook heel leuk (en erg lekker) om het een keer zelf te maken. In deze blogpost deel ik het recept met je. 

Ingrediënten 

(voor ca. 2 weckpotten van 250 ml)

  • 2 kg rode paprika’s (puntpaprika’s of kapia pepers werken het beste)
  • Eventueel: 1-2 rode chilipepers (voor pittige salça – acı biber salçası)
  • 1-2 eetlepels grof zeezout (zonder jodium)

Voorbereiding

Was de paprika’s goed en verwijder de steeltjes en zaadlijsten.

Snijd ze in stukken en maal ze fijn in een keukenmachine, of gebruik een vleesmolen als je die hebt. Het resultaat moet een gladde puree zijn.

Laat de puree uitlekken in een fijne zeef of doek voor minimaal 2 uur (of een hele nacht), zodat een deel van het vocht eruit is.




Methode 1:  drogen in de zon (Traditioneel)

Geschikt voor warme, zonnige zomers (minstens 28°C) met lage luchtvochtigheid.

  • Verspreid de paprika-puree in een grote, ondiepe schaal of op een metalen bakplaat.
  • Voeg het zout toe en roer goed door.
  • Dek af met een kaasdoek of gaasdoek, zodat er geen insecten bij kunnen.
  • Zet in de zon en roer 2-3 keer per dag.
  • Laat 3 tot 7 dagen indrogen, afhankelijk van de temperatuur en kracht van de zon. De pasta is klaar als hij dik, donkerrood en smeerbaar is.

Methode 2: drogen in de oven

  • Verwarm de oven voor op 90–100°C (hete lucht of oven met ventilator).
  • Verspreid de puree op een bakplaat, niet te dik.
  • Voeg zout toe en roer goed.
  • Zet de ovendeur op een kier (bijvoorbeeld met een houten lepel ertussen) om het vocht goed te laten ontsnappen.
  • Laat de pasta langzaam indrogen, dit kan 3–4 uur duren. Roer af en toe door.
  • Wanneer de pasta dik, diep rood en smeerbaar is, is hij klaar.

Bewaren

  • Schep de afgekoelde pasta in gesteriliseerde potjes.
  • Bedek de bovenkant met een dun laagje olijfolie om schimmelvorming te voorkomen.
  • Bewaar in de koelkast tot 3 maanden. Invriezen in kleine porties kan ook!

Variatie & Tips

  • Voor een rokerige smaak kun je de paprika’s eerst roosteren en daarna pureren.
  • Wil je een meer aardse smaak? Voeg een beetje tomatenpuree toe bij het inmaken (niet traditioneel, maar lekker).
  • Gebruik rubberen handschoenen bij pittige varianten – die chili’s zijn geen grapje!