Menemen recept, ontbijt op zijn Turks

Turkse menemen is een smaakvol en eenvoudig gerecht dat zowel als ontbijt, brunch of lichte maaltijd geserveerd kan worden. Het is één van de eerste Turkse gerechten die ik leerde maken en wij eten het eigenlijk voornamelijk bij het ontbijt.

Het Turkse ontbijt is erg uitgebreid en er staat altijd wel een gerecht met ei op tafel. Menemen is een gerecht wat je veelvuldig zult zien bij een Turks ontbijt. 

Deze traditionele Turkse schotel combineert verse groenten met eieren tot een verrukkelijke mix van smaken die je zeker zult waarderen.

Ingrediënten Menemen

  • 4 eieren
  • 2 tomaten, in blokjes gesneden
  • 1 groene (punt) paprika, in dunne plakjes gesneden
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt (optioneel)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en zwarte peper naar smaak
  • Een snufje rode peper vlokken - pul biber (optioneel)
  • Verse peterselie, gehakt (voor garnering)




Bereidingswijze

Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak tot deze zacht en glazig is geworden, ongeveer 3-4 minuten. Voeg de groene paprika toe en bak nog eens 3-4 minuten tot de paprika iets zachter begint te worden.Voeg de tomatenblokjes en knoflook toe. Bak gedurende 5-6 minuten tot de tomaten zacht zijn geworden en een beetje saus beginnen te vormen.

Breng het groentemengsel op smaak met zout, zwarte peper en rode peper vlokken (indien gewenst).

Maak ruimte in de pan voor de eieren door een paar kuiltjes te maken in het groentemengsel. Breek voorzichtig de eieren in de kuiltjes.

Dek de pan af en laat de eieren 5-7 minuten zachtjes koken tot het eiwit stevig is geworden maar de dooiers nog vloeibaar zijn, afhankelijk van hoe je je eieren het liefst hebt. Origineel wordt menemen gegeten met zachte eidooiers.

Bestrooi de menemen met verse gehakte peterselie en serveer direct, lekker met vers brood, bazlama of Turks brood.

Tip

Het is ook lekker om er sucuk (Turkse knoflookworst) of pastırma (Turkse pastrami) aan toe te voegen (nadat de ui glazig is gebakken).  Als je sucuk of pastırma gebruikt, dan kan je beter de knoflook weglaten omdat er in de worst meestal ook al veel knoflook zit.

Geniet van je authentieke Turkse menemen!