Biber Salçası – de zonnige ziel van de Turkse keuken

Biber salçası, ofwel Turkse paprikapasta, is een onmisbaar ingrediënt in de Turkse keuken. Deze rijke, geconcentreerde pasta van rode pepers is niet alleen smaakvol, maar ook een prachtig voorbeeld van hoe voeding, traditie en natuur samenkomen in één potje.

Wat is biber salçası?

Biber salçası is een dikke, geconcentreerde pasta gemaakt van rode paprika’s of een combinatie van paprika’s en chilipepers. Er zijn twee hoofdvarianten:

Tatlı biber salçası – zoete variant van rode paprika’s

Acı biber salçası – pittige variant met rode chilipepers

De pepers worden eerst gewassen, ontpit en fijngehakt of gemalen, waarna ze langzaam worden ingedikt in de zon of op een laag vuur. Dit zorgt voor een diepe, volle smaak en een lange houdbaarheid.

Zelf maken of kopen?

In Turkse dorpen zie je in de nazomer overal grote schalen met paprikapuree in de zon staan te drogen. Vrouwen roeren er dagelijks in, bedekken het ’s nachts met gaas tegen insecten, en wachten geduldig tot het vocht verdampt is. Zelf maken kan dus – maar het vraagt tijd en zon. In Nederland of België kun je het eventueel maken in de oven of dehydrator. Hier vind je het recept.

Goede kwaliteit biber salçası is ook kant-en-klaar te koop in Turkse winkels. Kies bij voorkeur een variant zonder conserveermiddelen of toegevoegde suikers – de ingrediëntenlijst zou in feite alleen uit “rode peper” en “zout” moeten bestaan.




Hoe gebruik je biber salçası?

Biber salçası geeft gerechten direct diepgang en umami. Een kleine lepel in je stoofpot, soep of saus maakt een wereld van verschil. Je kunt het gebruiken in:

  • Linzensoep (mercimek çorbası)
  • Stoofschotels (zoals kuru fasulye – witte bonenstoof)
  • Gehaktmengsels voor gevulde groenten
  • Marinades en dips
  • Op brood met feta en olijfolie

Waarom ik ervan hou

Wat ik zo mooi vind aan biber salçası is dat het een product is van geduld, eenvoud en overvloed. Ik vind het prachtig om in de zomer in Turkije die grote schalen met paprika puree te. zien staan in de zon. Een zomeroogst aan pepers wordt geconserveerd voor de winter, zonder koelkast of kunstmatige toevoegingen – alleen zon en zout. Het is pure ambacht, vol smaak en herinnering aan warme dagen en voedzame maaltijden.  Ik heb het geluk dat ik mijn biber salçası direct uit het dorp van mijn schoonfamilie krijg. Je proeft de zomer en de zon. Maar in de Turkse supermarkt of zelfs bij de grotere supermarktketens vind je ook vaak goede biber salçası 

Tip

Meng een theelepel biber salçası met olijfolie, wat knoflook en een snuf komijn voor een snelle smaakmaker over geroosterde groenten, rijst of brood.