Appel walnoten cake, Turkse stijl (Elmalı cevizli kek)

Dit appel walnoten cake recept is heerlijk voor in de herfst en winter als er weer verse appels en walnoten te verkrijgen zijn. En door de kaneel krijgt het geheel nog een extra lekkere smaak. Het recept voor deze appel walnoten cake is typisch Turks: in plaats van boter wordt er olie in de cake gebruikt.  In Turkije wordt in cake recepten eigenlijk altijd plantaardige olie gebruikt. Gebruik bij voorkeur een koud geperste plantaardige olie. In Turkije is het meestal zonnebloem olie. Bij deze cake zou je ook voor een notenolie kunnen kiezen zoals walnootolie of hazelnootolie. Je kunt ook prima kokosolie gebruiken. Olijfolie is een minder goede keuze omdat dit een te sterke smaak heeft die niet zo goed bij de cake past. 

Ik heb een paar trucjes voor een luchtige cake die ik je hieronder ook ga verraden. 


Ik heb de cake gebakken in een tulbandvorm van gietijzer, dit zorgt voor een zeer goede warmteverdeling en deze cakevormen zijn in Turkije tegenwoordig erg populair. Maar je kunt deze cake natuurlijk ook in een andere tulbandvorm, springvorm of cakevorm bakken, maar neem wel een ruime vorm, want het is een behoorlijke hoeveelheid beslag die niet in een gewone kleine cakevorm past.




Benodigdheden voor je appel walnoten cake

  • 5 eieren op kamertemperatuur
  • 200 gram poedersuiker (zie tip hieronder)
  • 100 ml. melk
  • 200 ml.zonnebloemolie
  • 200 gram bloem
  • 75 gram maizena (maiszetmeel)
  • 1 zakje bakpoeder (15 gram of 2,5 theelepels)
  • 1/2 theelepel baking soda (zuiveringszout)
  • 1 theelepel citroensap

Voor de vulling:

  • 3 appels in blokjes gesneden
  • 2 handjes walnoten grof gehakt
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 theelepels kaneel

Ik gebruik voor deze cake graag kokosbloesem suiker omdat dit wat gezonder is dan normale witte suiker en de smaak van kokosbloesem suiker past heel goed bij de appel-walnoten-kaneel smaak van deze cake.  Ik maak van de kokosbloesem poedersuiker door deze even fijn te malen in een keukenmachine. De poedersuiker wordt beter door de eieren opgenomen en zorgt zo voor een luchtiger resultaat. 

Op dezelfde manier kan je ook van gewone suiker poedersuiker maken. Dat is snel gedaan en veel voordeliger dan poedersuiker in de winkel kopen.

Bereidingswijze


Mix de eieren met de suiker in ongeveer vijf tot tien minuten tot een heel luchtig mengsel (moet minimaal in volume verdubbeld zijn, dit is ook belangrijk voor een luchtig resultaat van je cake). 

Schil in de tussentijd de appels en snij ze in kleine blokjes. Hak de walnoten fijn en meng ze door de appelblokjes. Strooi er de eetlepel suiker en 2 theelepels kaneel overheen en meng goed door. Zet dit opzij.  Zeef dan de bloem, maiszetmeel en het bakpoeder in een kom. En zet dit ook even opzij.

Als de eieren luchtig zijn dan voeg je al mixend de melk en de olie toe. Dan voeg je het bloem/bakpoeder mengsel toe en nu komt de truck voor een nog luchtigere cake. Doe een half theelepeltje baking soda (zuiveringszout) op de bloem en giet er een halve theelepel citroensap overheen. Je zult zien dat dit gaat bruisen en dit zorgt voor een luchtige cake. Meng nu alles goed door, let op dat je niet te lang mixt maar net lang genoeg om alles goed te mangen. Schep vervolgens het appelmengsel door het beslag heen. Giet het beslag in een ingevette bakvorm en bak de cake in de oven op 180 graden, ongeveer 50-60 minuten (afhankelijk van je oven) tot een mespunt er schoon uitkomt.

Stort de cake op een rek en laat nu geheel afkoelen.

Bewaar de cake afgedekt zodat deze niet uitdroogt dan blijft hij zeker 4 dagen lekker. Je kunt de cake ook in plakjes snijden en invriezen. Dan heb je altijd iets lekkers in de vriezer voor onverwachte gasten (of gewoon voor jezelf).

Afiyet olsun!